Skip to content

Localizare

Comuna Rona de Jos este asezata in partea nord-vestica a Romaniei la o departare de 3 km de raul Tisa, azi frontiera cu Ucraina. Se intinde de-a lungul Vaii Ronisoarei, rau ce izvoraste din Padurea Hera dinspre Petrova unindu-se la iesirea din Costiui cu un alt rau ce brazdeaza Costiuiul. Este inconjurata de localitatile Craciunesti, Tisa, Sighetu Marmatiei dinspre sud-vest, de Vadu Izei si Valea Porcului (azi a Stejarului) dinspre sud, de Lunca pe Tisa, Valea Viseului dinspre nord si de Rona de Sus dinspre Rasarit.

Este despartita de aceste asezari invecinate, cu exceptia Ronei de Sus, prin dealuri inalte, puternic impadurite. De-a curmezisul o intretaie drumul national Sighet – Craciunesti, Rona de Sus, Costiui, Padurea Herea, Petrova, Leordina, spre Viseu si Borsa. Este locuita in exclusivitate de populatie romanesca in numar de 2200 locuitori.

In prezent pe raza localitatii exista un numar mare de pensiuni agro-turistice si ne bucuram de un numar mare de turisti care ne viziteaza anual. Ca si puncte de atractie turistica mentionam Biserica veche din lemn, cu o vechime de cateva sute de ani. Suprafata comunei Rona de Jos de 2273 de hectare.